Clipa

Arhiva Decembrie, 2015

„Este guvernul meu”

Autor Prof. univ. dr. Ioan Scurtu • Dec 2015 • Rubrica: Repere Academice

Aceste cuvinte au fost rostite de regele Carol al II-lea în ianuarie 1938, într-un context istoric confuz și tensionat.

La sfârșitul anului 1937, România se afla într-o gravă criză politică. Principalele partide erau compromise în ochii electoratului, deoarece una au promis în campaniile electorale și altceva au făcut atunci când au fost la putere. Extrema dreaptă (prodictatorială) se afla în ofensivă, iar regele Carol al II-lea manevra pentru instaurarea propriului său regim politic.

În alegerile din 20 decembrie 1937 nici un partid nu a obținut cel puțin 40% din totalul voturilor pentru ca, în baza legii electorate din 1926, să-și poată constitui o majoritate parlamentară.

Profitând de situația creată, Carol al II-lea l-a numit, în ziua de 28 decembrie, pe Octavian Goga, liderul Partidului Național-Creștin, în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. Vestea a provocat stupoare în opinia publică. Omul politic Constantin Argetoianu scria că un guvern Goga „este așa de neverosimil, încât nu mă pot obișnui cu o idee atât de absurdă”.

Într-adevăr, PNC obținuse în alegeri abia 9,15% din totalul voturilor, clasându-se pe locul al patrulea,Filosofia procesului (II)

Autor Dr. Bogdan Rusu • Dec 2015 • Rubrica: Filosofie

(Continuare din numărul trecut.)
Panorama filosofiei recente a procesului arată deosebita versatilitate a categoriei de proces pentru scopurile filosofiei. Spunem „filosofiei” și nu „ontologiei” sau „metafizicii”, întrucât aceste cuvinte sunt ambigue și se cer mai întâi clarificate, dacă dorim într-adevăr să rotunjim înțelegerea noastră a problemei. Pentru că toată discuția aceasta despre procese este oarecum nesaturată [...]Caietele negre (Schwarze Hefte) și capcana lui Heidegger (II)

Autor Prof. asociat Adinel Bruzan • Dec 2015 • Rubrica: Filosofie

(Continuare din numărul trecut.)

Regele vulpoilor
Într-un scurt text intitulat Heidegger vulpoiul18, H. Arendt povestește cum vulpoiul Heidegger, atât de lipsit de șiretenie încât cade în toate capcanele, ajunge totuși la cea mai șireată idee: să-și transforme capcana în bârlog. Prizonier al propriului bârlog-capcană, el devine regele vulpoilor, căci pentru a-l vizita, orice alt vulpoi trebuia să [...]„Din cântecele poeților” la Arhiepiscopia Râmnicului

Autor Arhiepiscopia Râmnicului • Dec 2015 • Rubrica: Vitralii

Arhiepiscopia Râmnicului, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, a început din luna noiembrie să organizeze o serie de spectacole de muzică clasică și poezie, care pun în valoarea opera scrisă a câte unui poet român serbat în acea lună, sub titlul generic Din cântecele poeților.

Pe data de 27 noiembrie 2015, când s-au împlinit [...]Premiile Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” Ediția a XVIII-a, noiembrie, 2015

Autor Clipa • Dec 2015 • Rubrica: Eveniment

Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” a acordat marți, 3 noiembrie 2015, în Naosul Bisericuței Viorești, comuna Slătioara, județul Vâlcea, binecunoscută pentru celebra Friză a Potecașilor, premiile anuale ale Fundației, în cadrul celei de a XVIII-a ediții:
• Premiul pentru istorie – Academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai
• Premiul pentru doctrină ortodoxă – Înalt [...]Vacanțele bunicilor și părinților (I)

Autor Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici • Dec 2015 • Rubrica: Inedit

Una din bucuriile copilăriei și adolescenței mele au fost perioadele de vacanță.
Din cele ce spuneau părinții ca și din cele ce le-am citit am aflat, spre surprinderea mea, că vacanțele sunt ceva nou în istoria societăților umane. Ideea de a avea perioade de repaus nu a fost inițial legată de necesitățile organismului de a se [...]Vacanța, o plecare…

Autor Vasile Vasiescu • Dec 2015 • Rubrica: Vitralii

Și io am fost la Veneția… Stau în pridvorul casei la Voitești și beau singur un țoi de țuică de-a nouă. Îmi fac oarece planuri și-mi număr în gând banii. Mitu Linii lu’ Căpeneag descalecă-n poartă, mă salută scurt și ia loc lângă mine. Îl cinstesc și pe el c-un țoi de-al de-o litră și [...]Frieze Londra 2015

Autor Andreea Belba • Dec 2015 • Rubrica: Vitralii

Târgurile de artă nu sunt doar evenimente dedicate achiziționării unor opere de artă, ci și fascinante locuri de inspirație. Iată de ce, când vorbim de Frieze, artiștii sunt acei mesageri ce transmit publicului inefabilul din artă. An de an, Târgul de Artă Frieze oferă o perspectivă originală în arta contemporană.
Acționând ca un catalizator în jurul [...]Noua obiectivitate. Arta germană în perioada Republicii de la Weimar (1919-1933)

Autor Mălina Conţu • Dec 2015 • Rubrica: Cronici, Plastică

Într-un articol redactat în 2014, cu prilejul unei expoziții menite a marca centenarul Primului Război Mondial (1914-1918), prezentam opera grafică a artistului german Otto Dix (1891-1969), atât de grăitoare pentru ilustrarea ororilor războiului și a crizei umane și economice din anii imediat următori acestei conflagrații mondiale. O frescă realistă a dezastrului umanitar generat de conflict, [...]Am auzit că ți-ai luat mașină de scris și discuri!

Autor Dinu Săraru • Dec 2015 • Rubrica: Editorial

Mă simt dator să-mi amintesc azi de Eugen Barbu și de anii acelei boeme, pline de parfumul marilor proiecte, când aveam la dispoziție și o gazetă, devenită și ea incendiară, unde publicau aproape toți marii scriitori români de azi, vreau să spun poeții și prozatorii și dramaturgii de anvergură ai generației care se află în jurul vârstei de șaptezeci de ani. Și Sorescu, și Păunescu, și Nichita, și Ion Gheorghe, și Alexandru, și Hagiu, și Dimov, și oniricii toți, și D.R. Popescu, și Fănuș Neagu, și Velea! Aici au văzut lumina tiparului, după anii de detenție sau interzicere, Vladimir Străinu și Petre Pandrea, și Papadima, și Neagu Rădulescu, și Radu Gyr! Odată, dacă aș mai avea timp, am să încerc să pun și eu la cale o istorie a acestei povești fantastice care a fost „Luceafărul” lui Eugen Barbu și atunci se va vedea, neapărat, când și cum a început, dacă nu dizidența – termen exploatat lacom și pândit de demagogie – rezistența scriitorimii române la rigorile realismului socialist și ale totalitarismului. Să nu uităm că „Leul albastru” și „Iona” aici au apărut, și marile poeme oceanice și țărănești ale lui Ion Gheorghe. Barbu a fost atunci Patronul acelei explozii, la „Luceafărul” și la „Cenaclul Labiș” de la Casa Scriitorilor. Atunci!