Clipa

Arhiva Octombrie, 2013

„Gazeta Românească”, toate pânzele sus!

Autor Lect. dr. Irina Airinei • Oct 2013 • Rubrica: Lecturi

În Israel a apărut „Gazeta Românească“, un ziar care, prin vocea directorului său, Dragoş Nelersa, îşi propune să fie un partener incitant, interesant şi interactiv al tuturor celor care îl citesc.
Noua publicaţie se adresează originarilor din România care trăiesc în Israel. Întrebat fiind asupra mobilului acestei noi creaţii editoriale în peisajul israelian, directorul său, Dragoş [...]Marele premiu “Nişte Ţărani”

Autor Clipa • Oct 2013 • Rubrica: Actualitatea

Trofeul Festivalului Naţional de Teatru Şcolar “Nişte Ţărani” 2013, Ediţia a VII-a
Văleni, Olt, acordat scriitorului Dinu SăraruCentenarul Vida Gheza (1913-2013)

Autor Clipa • Oct 2013 • Rubrica: Actualitatea

Operele reprezentative ale marelui sculptor roman Vida Gheza - sculptură, grafică (desen şi linogravură) din patrimoniul muzeelor de artă din Baia Mare, Cluj-Napoca, Atelierul memorial din Baia Mare şi Colecţia familiei - au putut fi admirate, în această vară, la Sala Theodor Pallady din cadrul Bibliotecii Academiei Române. Reproducem în acest număr al Revistei Clipa [...]Versuri de Carmen Sofianu

Autor Carmen Sofianu • Oct 2013 • Rubrica: Poezie

De vină sunt fluturii
Am inchis în mine
fotografia de la capătul lumii
și amintirea zilei de ieri.
Ele îmi păstrează liberi
fluturii din suflet.
Ei zboară neobosit
în jurul fiecărui gest de tandrețe
și cad răpuși de mugurii nepăsării.
Dacă nu [...]Septembrie

Autor Ana-Maria Păunescu • Oct 2013 • Rubrica: Poezie

Septembrie-ntre noi, ca o balanţă
Ce scoate din pietriş vreo vină grea,
Mi se loveşte inima de clanţă
Când vreau să te găsesc, iubirea mea.
E o cenuşă tot decorul rece,
E un imbold perfid de fulgi de cer,
Tu nu apari şi timpul nostru trece,
[...]La Grande Magia nu se face cu trucuri iefinte!

Autor Alina Epîngeac • Oct 2013 • Rubrica: Teatru

Magia ne fascinează de mici copii. Mai întâi ne bucurăm de iepurii scoşi din joben, apoi ni se taie răsuflarea când femeia captivă în cutia colorată e tăiată în două. Puterea de seducţie a inexplicabilului pune stăpânire pe oricine. Logica şi raţionalul par că sunt anulate prin formula magică, iar realitatea e suspendată pentru o [...]Însemnările unui nebun sau Show pentru vedetă şi vioară

Autor Alina Epîngeac • Oct 2013 • Rubrica: Teatru

Nebunia noastră cea de toate zilele. Nebunia unui Timp suveran; nebunia unui secol grăbit. Sub o formă sau alta, clară ca lumina zilei sau bine ascunsă de masca banală a convenţionalei existenţe resemnate, nebunia ne locuieşte astăzi pe toţi, la rând, în funcţie de imaginaţia şi puterea de a îndura a fiecăruia. Dincolo de conotaţia [...]„S-o perdut cânele”…sau „O lecţie scriitoricească”

Autor Dinu Săraru • Oct 2013 • Rubrica: Editorial

Vartan Arachelian: Era o lume interesantă!

Dinu Săraru: Da, mai era o lume care trăia bucuria meseriei și a boemei frumoase, bucuria cuvintelor și a jocului de cuvinte.

V.A.: Și mai avea umor încă…

D.S. : Da, și mai avea umor. I-am prins așa pe Ionel Teodoreanu, pe care l-am cunoscut îndeaproape. Eram la Radio, la „Secția literară”, unde lucra o fată frumoasă, nu extraordinar de frumoasă, dar frumoasă, șatenă, cu o față palidă, subțire, grațioasă, delicată, interiorizată, cu o privire tristă, Eliza Vasilescu. Și Eliza Vasilescu era iubita lui Ionel Teodoreanu, în perioada aia, cu puțin înainte de a muri marele prozator-poet. Venea deseori și o lua de la Radio când se termina programul ei; venea la Radio și, între două procese, îi aducea tot felul de delicatese, deși avea procese din ce în ce mai puține - fusese un avocat excepțional, strălucit; se ducea tot Bucureștiul să-i asculte pledoariile. Adevărul este că nici nu mai erau procese mari, doar conflicte mărunte pe o bucătărie, pe o cămară, pe folosirea unui closet, pe vai de capul lor, niște procese neinteresante pentru el, care pledase procese teribile, unde se dovedise că era un orator extraordinar. Acum era vlăguit, obosit, amărât și fugea între două procese și venea la Radio și îi aducea Elizei un carton cu trufe, cu cataifuri, cu amandine și bineînțeles că mâncam toți acolo, pe baza lui, a iubirii lui Teodoreanu pentru Eliza. El venea apoi, după-amiaza, și o lua și mai plecam și noi cu ei, până în Calea Victoriei; îi conduceam și pe urmă îi lăsam singuri.

V.A.: Dar oamenii aștia aveau și bucuria de a povesti cum a fost înainte de război, în tinerețea lor, sau se autocenzurau?

D.S. : Erau mai reticenți. Cei mai gălăgioși erau Eftimiu și Cezar Petrescu, mai deschiși și mai curajoși, care țineau mai puțin la reticența asta. Dar să știți că tot venind pe la Radio, așa, a început să-i placă și lui Eftimiu de Eliza Vasilescu. Și venea și el cu săpunuri franțuzești, cu prăjituri de la „Casa Nestor”, care mai păstra vechile rețete.

V.A.: Da, până la adânci bătrâneți lui Eftimiu i-au plăcut frumusețile Bucureștiului și întotdeauna era înconjurat de tinere frumoase!

D.S.: Da. Ultima dată, l-am întâlnit foarte aproape de sfârșitul lui. Mergea greu, târșit, așa cum merg bătrânii aproape paralizați, și era cu surorile Văitoianu. Eu urcam scările la restaurantul de la Casa Oamenilor de Știință, el cobora între surori, se ținea de umerii fetelor. L-am salutat și am zis: „Ce mai faceți, maestre?”, iar el a zis: „Ce să fac, dragă Sărarule, circul postum prin București!” Era teribil. Uite, acum, cum stau la Slătioara cu dumneavoastră, după ce ne retragem să ne odihnim, eu continui să citesc o carte de Eftimiu, Spovedanii, care este extraordinar de frumoasă, cu articole strânse din gazetăria lui Eftimiu.Recomandările Clipei: septembrie-octombrie 2013

Autor Clipa • Oct 2013 • Rubrica: Lecturi

Episcopul Varolomeu Stănescu - în lumina cuvântului
Ediţie îngrijită şi prefaţată de Preasfinţitul Emilian Lovşteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului
Editura Sfântul Antim Ivireanu, Râmnicu Vâlcea

* * *

Larry L. Watts
Cei dintâi vor fi cei din urmă: România şi sfârşitul Războiului Rece
Editura RAO, Bucureşti, 2013

* * *

Arh. Iancu Atanasescu, Arh. Pavel Popescu
Culele din Oltenia… şi [...]Un clasic al picturii murale româneşti, strălucit istoric şi comentator al specificului naţional în pictura românească: Olga Greceanu

Autor Olga Greceanu • Oct 2013 • Rubrica: Restituiri

Mai de mult, ctitorii erau cu deosebire voievozii țării, și voievodul era socotit ca ceva sfânt pentru popor. Găsea zugravul pentru chipul voievodului accente de credință, cum găsise pentru icoana Maicii Domnului. Căuta doar o valoare spirituală, o sugestie cât mai apropiată a chipului, iar latura ascetică și severă o punea de la el, [...]