Clipa

Arhiva Mai, 2013

Stăruinţă şi modele

Autor Acad. Dan Berindei • Mai 2013 • Rubrica: Repere Academice

Zi de zi drumul nostru pare mai complicat. Avem cu toate acestea, o continuitate de existenţă. Deşi deseori nestatornici, lipsiţi constant de simţămintele unităţii, am reuşit să înfrângem piedicile ce ne-au stat în cale în decursul vremurilor.

„Corabia neamului”, pe care am reuşit s-o construim şi s-o încredinţăm valurilor, a rezistat „intemperiilor” şi fiinţăm mai departe, deşi în jurul nostru schimbările au dus la dispariţii şi micşorări de state. Noi avem o singură rană spre Răsărit, dar şi acolo fiinţează - cu defectele noastre „româneşti” - o ţară a unor fraţi, cu care nădăjduim să fim cât mai curând împreună în comunitatea europeană, unde hotarele nu se vor mai simţi, cum lucrurile se petrec astăzi în Benelux!

Nu suntem mulţumiţi şi nici nu avem de ce, dar în acelaşi timp este mai mult ca oricând necesar să ne dăm seama că depindem în primul rând de noi înşine şi de fapta noastră. Nimeni n-o să ne pună în sac ceea ce trebuie să facem singuri, să ne facă daruri pentru „ochii noştri frumoşi” şi deşi vremurile dominaţiei otomane au trecut de un veac şi jumătate, tot interesul continuă să poarte fesul şi din păcate este vorba mai ales de interesul altora!

Cu un veac şi jumătate în urmă, românii au ales calea cea dreaptă şi uniţi „în cuget şi simţiri” au înfruntat vremurile şi şi-au deschis drumul cu destoinicie şi inteligenţă politică, punând deseori mari puteri „protectoare” şi „garante” în faţa unor fapte împlinite, pe care acestea au sfârşit prin a le accepta.Lumea unei inscripţii

Autor Acad. Răzvan Theodorescu • Mai 2013 • Rubrica: Repere Academice

Pentru a înțelege mai adânc țara și istoria nu sunt trebuincioase întotdeauna, cred, tomurile grave și stufoase ale tratatelor academice, nici deslușirea savantă - în nuanțe, aluzii și detalii - a unor acte solemne, a unor hrisoave sau cronici. Despre dramaticele evenimente care, acum o jumătate de mileniu, au dus la una dintre cele mai [...]G. Mosari: Miniaturi umoristice

Autor Lect. dr. Irina Airinei • Mai 2013 • Rubrica: Lecturi

G. Mosari
Miniaturi umoristice
Editura Revista Familiei, Bucuresti, 2013

Actualul preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, născut la Bacău, G. Mosari este legat de Iaşii tinereţii sale unde absolvă Facultatea de Drept. După un început de carieră juridică şi publicistică în oraşul natal, în 1977 emigrează în Israel unde devine avocat şi notar cu birou [...]Poezii de Carmen Sofianu

Autor Carmen Sofianu • Mai 2013 • Rubrica: Magazin

Timiditate
Mă vei iubi poate, în absenţă.
Vei umple toate vazele din casă
cu flori de salcâm.
Apoi mă vei căuta
prin toate ungherele şi cotloanele.
Vei strânge în braţe una dintre
rochiile mele preferate şi,
veţi dansa împreună dansul
pe care nu l-am avut amândoi.
Vei trage zăvorul casei după tine
şi vei căuta mai departe,
pe străzi, în parcuri, [...]Lagărul 14: Zona de control total

Autor Manuela Morar • Mai 2013 • Rubrica: Magazin

Evenimentele celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-au desfășurat în perioada 2-7 aprilie și au fost găzduite de Cinema Studio și Cinema „Elvira Popescu” de la Institutul Francez. Selecția filmelor din competiție a fost făcută de Mihai Fulger. Juriul a fost alcătuit din Razvan Theodorescu, Artan Minarolli (președintele Centrului Național al [...]One World Romania. Festival de film documentar dedicat drepturilor omului. Ediția a 6-a

Autor Manuela Morar • Mai 2013 • Rubrica: Magazin

Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului de Film Documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, organizat la inițiativa regizorului Alexandru Solomon, a avut loc în București în perioada 11-17 martie 2013 și a fost dedicată memoriei lui Vaclav Havel.
Dintre filmele aflate în competiția oficială a festivalului au făcut parte titluri deja premiate în festivalurile europene:
Ai [...]Râmnicul la 625 ani de atestare documentară

Autor Dr. Florin Epure • Mai 2013 • Rubrica: Actualitatea

S-au împlinit 625 ani de la prima atestare documentară a municipiului Râmnicu Vâlcea, într-un hrisov al lui Mircea cel Mare (1386-1418), voievodul muntean care își doarme somnul de veci în naosul ctitoriei sale de la Cozia (Călimănești). La împlinirea acestei vârste, încă ne mai stăruie în gând o întrebare: Cât de veche este urbea de [...]Ah, tuuu!

Autor Mircea Radu Iacoban • Mai 2013 • Rubrica: Actualitatea

Iubiri de scriitori se intitulează un text care circulă pe internet sub semnătura (neaşteptată) a lui Nicolae Gheran. Venerabilul autor este unul dintre cei mai preţuiţi editori români, calitate în care a cunoscut personal, îndeaproape, floarea literelor române, aşa că amintirile sale nu îngăduie suspiciuni. Totuşi, parcă-parcă, de astă dată mă încearcă oarece îndoială pornind [...]Memoriile unui boier de viță (XVI)

Autor Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici • Mai 2013 • Rubrica: Inedit

Tata şi cu bunicul meu au avut totdeauna grijă să ne amintească de înaintaşii noştri, în special de cei din neamul Bălăcenilor. Ne spuneau mici poveşti despre ei, ne dădeau numele lor şi ceea ce au făcut. Ne arătau obiecte rămase de la ei şi documente îngălbenite şi arhivate în dosare păstrate într-o ladă specială, [...]Stalin: Transilvania va fi pe veci a României!

Autor Dumitru Constantin • Mai 2013 • Rubrica: Confluenţe

Sistematic, de la Budapesta ori din unele oraşe din aşa-numita zonă Har-Cov din România, apar unele declaraţii cu iz revanşard sau revizionist, drept pentru care socot bine-venit să amintesc, între altele, unul dintre momentele memorabile ce au marcat această dispută artificială. Cred, deci, că ar fi interesant să reamintim ce au declarat şi cum au [...]