Clipa

A XII-a ediţie a Festivalului Internaţional ECO - ETNO - FOLK Film

Autor: Clipa • Rubrica: Eveniment • Sep 2010  Printează acest articol

Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” a organizat, în perioada 25-29 august 2010, cea de a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional ECO-ETNO-FOLK Film, la Casa de Cultură Ţăranească din Slătioara de Vîlcea.
Şaptezeci de  filme au intrat în concurs, creatii cinematografice provenind din 22 de ţări de pe patru  continente. După patru zile de vizionări intense, membrii juriului au hotărât ca Marele Premiu „Potecaşul de bronz” să-i fie conferit documentarului  „Bestiar”, în regia Dianei Deleanu. Numeroase alte premii au răsplătit impresionante producţii cinematografice din ţară şi de peste hotare.
Participanţii la festival au avut prilejul, în aceste zile, să vadă cum se naşte borangicul din mâinile creatoarei populare Cristina Niculescu, artista delectând publicul şi cu o demonstraţie de lucru în cadrul expoziţiei sale organizate la Casa de Cultură Ţărănească. Deasemenea, lucrările pictorilor de artă naivă Valeria Tofan, din Bucureşti, şi Ioan Măric, din Bacău, au   bucurat ochii privitorilor cu poveştile lor colorate.

Diana Deleanu, câştigatoarea Marelui Premiu  Potecaşul de Bronz

Cea de a XII-a ediţie a festivalului ECO-ETNO-FOLK Film poate fi considerată o reuşită prin prisma producţiilor, atât din ţară, cât şi din străinătate, participante în concurs, dar şi un succes organizatoric, mai ales în condiţiile acestei mult discutate crize economice. Organizatorii trebuie felicitaţi, deci, pentru organizarea impecabilă. De asemenea, trebuie felicitaţi regizorii şi producătorii care s-au dedicat acestui gen de producţii, mult subapreciat în anii de după revoluţie, când toţi tinerii producători sau regizori s-au îndreptat spre filmul de scurtmetraj care trata orice alt subiect, mai puţin temele eco, etno sau folk.
Cred că pilda pe care Fundaţia Nişte Ţărani şi marele  Dinu Sararu au dat-o prin încăpăţânarea cu care s-au luptat pentru acest festival, pentru această tematică, pentru mediul rural – această pildă – a făcut ca şi alte festivaluri, româneşti sau din afara ţării, să abordeze aceste teme, care evidenţiază specificul local, filosofia fiecărei ţări.

Prof. univ. dr. Geo Saizescu
Preşedintele Festivalului
şi al Juriului Internaţional

Prof. univ. dr. Andrei BlaierCea de a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional ECO-ETNO-FOLK Film a  fost o sărbătoare minunată, o manifestare culturală de mare anvergură. Dinu Săraru e extraordinar, nici nu ştiu cum reuşeşte să găsească surse de finanţare pentru o desfăşurare de forţe atât de mare. Sunt prea multe de spus despre acest eveniment şi din păcate prea puţin spaţiu pentru a cuprinde totul. Mai adaug doar că, după doisprezece ani, am ajuns să mă simt ca la mine acasă la Slătioara.

Prof. univ. dr. Andrei Blaier
Preşedintele de Onoare al Festivalului
Membru al Juriului Internaţional

Dr. Corina  MihăescuSlătioara e un loc de poveste.  Lumea satului, frumuseţea Măgurii, oamenii, locurile, obiceiurile, tradiţiile, toate acestea şi multe altele, inefabile, fac din acest colţ de lume o poveste. Slătioara este însă, de 12 ani încoace, şi un loc de film, căci de aici pornind şi de la fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, Dinu Săraru, apărătorul lumii ţărăneşti şi al identităţii ei, s-au urzit şi s-au ţesut multe întâmplări, atitudini şi ipostaze ale unor poveşti ce poartă şi pecetea unor locuri de aiurea. ECO-ETNO-FOLK Film este Festivalul Internaţional născut de Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”. Aflat sub semnul valorii, ajuns la maturitate, arată lumii întregi, ca şi la începuturile lui, o alcătuire de alte lumi, în care tradiţiile, obiceiurile, natura şi patrimoniul multor ţări se întrepătrund pentru o săptămână la Slătioara, în conţinutul unor filme inedite, cât să ne facă să înţelegem unitatea şi diversitatea, identitatea şi irepetabilitatea fiinţei fiecărei ţări în parte.

Dr. Corina  Mihăescu
Etnograf
Membru al Juriului Internaţional

clipa_17_print_final-36Tematica festivalului, eco, etno şi folk, coincid cu interesele mele în cinematografie şi credo-ul meu în viaţă. Consider că etnografia este cheia înţelegerii multor enigme istorice, a prezentului şi a viitorului. Organizatorii festivalului au reuşit să îşi îndeplinească scopul: să aleagă filme din varii genuri şi de diferite tipuri care să atragă un grup larg de regizori, artişti, figuri publice şi spectatori din ţări diferite. În programul festivalului s-au aflat filme care au reprezentat tematic ţările lor de provenienţă. Juriul a avut oportunitatea de a vedea o selecţie eclectică de filme ecologice, etnografice, folclorice şi chiar turistice.

Ivan Golovnev
Regizor
Membru al Juriului Internaţional

Slătioara, vestita comună oltenească, aşezată la umbra Munţilor Parâng şi-a Munţilor Căpăţânii, este, cred, singura din ţară care are, alăturate, şi Cămin Cultural, şi Casă de Cultură. Cea de a doua instituţie poartă numele animatorului căruia i se datorează în covârşitoare măsură înscrierea Slătioarei pe harta reliefurilor spirituale româneşti – Dinu Săraru. Între altele, aici funcţionează, încă din 1999, un Festival internaţional de film („ECO-ETNO-FOLK Film”), ajuns în august 2010 la cea de  a XII-a ediţie. Şi – aici e aici! – zeci de ţări (!) se înghesuie să participe cu producţii documentar-artistice „la temă” (universul spiritual ţărănesc). Nu-i de mirare, aşadar, că printre laureaţii precedentelor ediţii se numără cineaşti din Iran, USA, Turcia, Rusia, alături, desigur, de reprezentanţi ai şcolii cinematografice româneşti. Dacă, în ceea ce priveşte lungmetrajul artistic, existenţa unei astfel de şcoli poate fi pusă la îndoială, scurtmetrajul documentar autohton are trăsături particulare distincte şi-i non-stop producător de plăcute surprize în plan artistic. Cea dintâi constatare se înscrie în teritoriul uimirii sincere: de necrezut câte filme realmente interesante se produc ceas de ceas la noi şi aiurea, dar… nu le vede mai nimeni decât cu prilejul unor astfel de manifestări competitive.

Mircea Radu Iacoban
Membru al Juriului Internaţional

Marele Premiu
„Potecaşul de Bronz”
„Bestiar” - Dianei Deleanu
(Televiziunea Etalon Râmnicu Vâlcea)

Premiul Special al juriului
„Hajj Kaffash” -  Mostafa Khosravi (Documentary&Experimental Film Center)

Premiul Special al TVR Craiova  pentru cea mai bună regie
„Harraga” - Eva Patricia Fernandez şi Maria de la Torre
(Creta Producciones Uzala Films - Spania)

Premiul Special pentru cea mai bună imagine
„Fjord” - Skule Eriksen
(IBIS FILM Bergen - Norvegia)

Premiul Special pentru cel mai bun scenariu
„Hurezi – Grădina sufletului brâncovenesc” - Iulian Foişor (TVR Internaţional).

Premiul Special pentru cel mai bun film ECO
„Cea mai frumoasă căsuţă” - Igor Byshniov (Belarusian Video Center - Belarus)

Premiul Special pentru cel mai bun film ETNO
„Fii fericit” - Yusif Guliyev
(Motor Film Production – Azerbaidjan)

Premiul Special pentru cel mai bun film FOLK
„Născut, nu făcut” - Violeta Gorgos (TVR Iaşi)

Premiul Special pentru cel mai bun film individual (Cineclub, studenţesc, de animaţie)
Subcategoria cineclub: „Miracolul Bâncuşi” - Dumitru Călugăru
(Videocineclub „C. Brâncuşi” Tg. Jiu)
Subcategoria film studenţesc: „Sabbat” - Lyubov Timeeva (Rusia)
Subcategoria Animaţie: „Marile Speranţe” - Alexei Gubenco (Univ. Hyperion)

Cum comentati?