Clipa

Clipe din viaţa Bucureştilor de odinioară

Autor: Claymoor • Rubrica: Inedit • Iun 2009  Printează acest articol
Claymoor La vie à Bucarest 1882 - 188

clipa7_final-77O foarte emoţionantă ceremonie a avut loc, luni, la cimitir. A fost înmormântarea unui tânăr smuls în primăvara vieţii sale dragostei părinţilor săi. Vladimir Blaremblerg, în vârstă de numai 15 ani, a fost condus pe ultimul drum de un tată înnebunit de durere, de o familie în lacrimi şi un cortegiu de prieteni. Acest biet copil, a cărui inteligenţă precoce promitea un cetăţean deosebit de bun ţării sale şi un fiu de care părinţii ar fi fost mândri, dar pe care necruţătorul destin l-a răpus, a murit la Paris. Trupul său, proaspăt ca o floare care s-a ofilit, a fost îmbălsămat şi a fost adus duminică seara la Bucureşti. Luni a fost coborât în groapa eternă, sub o ploaie de flori şi de lacrimi. Sărmana sa mamă a fost atât de cumplit încercată… Cerul are acum un înger în plus care îşi va uni vocea în concertul infinitului cu ceilalţi îngeri.

La ora 3, în grădina Cişmigiu, au fost încercate caiacele pentru Marea Cursă în scop de binefacere. Succes complet. Lebedele de pe lac, speriate să vadă atâtea bărci minuscule care se încrucişau mereu, fugeau umplând văzduhul cu ţipetele lor disperate. La ora 4 după-amiază, mare reuniune a doamnele din Comitetul de binefacere, la prinţesa Georges Bibescu. Mai mult de 60 de femei frumoase şi nici urmă de bărbaţi. Ordin riguros pentru a interzice acest paradis sexului tare.

clipa7_final-76

Suntem în săptămâna sfântă. Saloanele s-au închis şi s-au deschis porţile bisericilor. Există totuşi mici „aranjamente” cu Cerul. Astfel, plimbările la Şosea sunt plăceri inocente de care frumoasele noastre mondene nu se lipsesc. E atât de cald în oraş şi e greu de respirat îmbrăcaţi în costume serioase şi riguroase.

În această săptămână, Postul e foarte serios, deşi nu face mare pagubă la Capşa. Pentru restaurante e chiar un chilipir. Soţii profită de abstinenţa nevestelor lor ca să deguste câteva pahare de vin Pomard alături de un biftec în sânge şi o cupă de şampanie, cu gândul la libertatea din vremea când erau holtei. Dovadă e o aventură picantă a domnului C. B. O. din înalta societate. Dat fiind că doamna dumisale ţinea post, s-a dus să cineze într-un mare cabaret la modă. Când s-a întors seara acasă, soţia sa a remarcat că soţul său avea o privire ciudată. Ca de obicei, a scotocit în buzunarele pardesiului şi a găsit (ce imprudenţă, domnule!) nota următoare:

Bisque pour deux 4 fr.

Salade de homar à homar

l’américaine 8 fr.

Langue écarlate 6 fr.

Asperges en branches 8 fr.

2 Bécassines en caise 10 fr.

Salade de concombres 6 fr.

Chablis 10 fr.

Bordeaux supérieur 25 fr.

Champagne 22 fr.

Café, liqueurs 10 fr.

Bouquet de fleurs 15 fr.

Trăsură 8 fr.

Total 126 franci

Tablou!! Vă daţi seama ce scenă! Domnul însă părea liniştit în ciuda meniului său piperat. Doamna care citise de trei ori „Divorçons” lansează în obrazul soţului său toate tirajele personajului principal, Cyprienne. … Pacea a fost totuşi încheiată doar cu condiţia ca restul Săptămânii Sfinte, soţul să mănânce acasă, evident mâncăruri de post. Apoi, luni, după Paști, Domnul să-şi invite soţia în acelaşi Cabaret şi la acelaşi restaurant, cu acelaşi meniu.

În timpul Postului, dat fiind că teatrul şi saloanele sunt închise, e mare animaţie pe stradă. Ne-am plimbat până seara târziu. Pe la ora 11, vântul s-a pornit să sufle tare şi a risipit mulţimea.

clipa7_final-74

Victorien SARDOU (1831-1908)
autor dramatic de origine franceză, care publică, în 1880, piesa Divorçons!, comedie în trei acte

Iată şi o mare veste bună. Aşteptăm în cursul lunii septembrie Tetralogia de Wagner cu o trupă de elită. Directorul Operei italiene a semnat deja contractul cu faimosul impresar din Berlin, Dl. Neumann. Orchestra, decorul şi costumele vor fi asigurate de Dl. Neumann. Timp de 4 seri, Istoria Nibelungilor se va derula pe scena noastră.

17 aprilie1882

Vor fi deci întotdeauna lacrimi. Natura e în floare şi lumea în mare doliu. Moartea necruţătoare a lovit de două ori în această săptămână. Este vorba de domnul Constantin Cerkez şi de domnul Nicolae Cretzeano, mort subit în floarea vârstei, lăsând în urma lui o văduvă neconsolată. O mulţime numeroasă şi simpatică a asistat ieri la funeralii. Apartamentul său din strada Victoriei era neîncăpător pentru toţi oamenii din toate partidele, care au venit să asiste la această tristă ceremonie. Domnul Nicolae Cretzeano era decorat cu Steaua României în grad de ofiţer. I s-au acordat onoruri militare. Doliul a fost condus de dl. Constantin Cretzeano, prefect de Ilfov, fratele defunctului, şi de dl. Victor Cretzeano, general, comandat al Casei Militare Regale. Tot Bucureştiul cunoscut şi select era prezent. Sicriul a dispărut sub coroanele de flori. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Bellu.

Nimic mai frumos decât ieri, la Şosea. A plouat puţin. Natura împrospătată era splendidă. Soarele făcea să sclipească perlele de ploaie pe fiecare frunză. Aerul era pur şi lumea veselă. Pe aleile umbroase, cu teii în floare, defilează trăsuri. Într-o minunată caleaşcă trasă de doi cai negri frumoşi trece prinţesa Bibescu. Apoi landouri pline de femei frumoase şi de copii, pe scaunele din spate servitori în livrele care sunt comentaţi cu deliciu de cei care se plimbă pe jos.

clipa7_final-75

La ceas de seară, în Piața Teatrului, o plimbare la Şosea…

Seara, la teatrul Bossel, „Barbă albastră”, amuzanta operetă a regretatului Offenbach. Sala e foarte frumoasă şi în loji multe figuri cunoscute. De asemeni, la parter. Din păcate, reprezentaţia e foarte proastă. Am regretat-o multa pe doamna Keller, care ne-a lăsat o frumoasă amintire în rolul Boulotte. Actriţa care a înlocuit-o nu are nici joc de scenă, nici graţie, nici voce, nimic. A fost jalnic. Un masacru general.

La Tetrul Român, „Diane de Lys”. Foarte frumoasă sală. Piesa este perfect reprezentată datorită doamnei Aristiţa Romanesco şi lui Grigore Manolesco, care joacă cele două roluri principale. După teatru, întâlnire la Capşa. Seara e splendidă, în razele lunii, sub cerul înstelat.

Cum comentati?