Clipa

Vacanțele bunicilor și părinților (IX)

Autor: Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici • Rubrica: Inedit • Ian 2018  Printează acest articol

Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

Croazierele pe mare sau pe marile fluvii sunt o creație a veacului XIX. Se știe că prima călătorie pe mare de agrement a fost efectuată în 1833 de nava „Francesco I” sub pavilionul Regatului celor Două Sicilii, transportând numai mari personalități ale aristocrației și burgheziei de atunci ca și numeroși membri ai familiilor regale și princiare. Nava a plecat din Neapole și în trei luni a efectuat un periplu mediteraneean (Taormina, Catania, Siracuza, Malta, Corfù, Patrass, Delfi, Zante, Atena, Smirna și Costantinopol). Englezii susțin că era croazierelor a fost inaugurată de ei și anume de societatea Peninsular Steam Navigation Company care a organizat pe o bază comercială croaziere începând din 1844.

Nemții sunt de părere că primele croaziere turistice organizate potrivit modelului care există și astăzi au fost inițiate de Albert Balling (directorul general al companiei Hapag) în 1891 cu nava Augusta Victoria. Aceste croaziere de vacanță s-au dezvoltat mult după ce începând de prin 1920 transporturile aeriene au afectat mult cifra de afaceri a companiilor de navigație. Totdeauna am visat să fac astfel de croaziere pe pacheboturi de lux. Niciodată nu am avut timpul (dar nici banii) ca să-mi ofer o astfel de vacanță. M-am mulțumit cu povestirile altora.

Plecarea unui vas de croazieră

Astăzi foarte multora nu le vine să creadă când le povestesc despre vacanțele părinților și bunicilor mei. Par experiențe de viață într-o altă lume de neimaginat, fără trenuri mașini, avioane, telefoane, lumină electrică, radio, televiziune sau internet.

P&O Lines RMS Strathmore, carte poștală.

Sursa:  The Old Peninsular and Oriental Steam Navigation Company

Nava „Francesco I”

Nava Augusta Victoria

Cum comentati?