Clipa

Efectul de fluture, altfel

Autor: Gia Tudoran • Rubrica: Lecturi • Ian 2018  Printează acest articol

Gia Tudoran

Banal. Nimic nu poate descrie mai bine stilul de viață al lui Samuel, profesor universitar care, la doar 37 de ani, trăiește precum un văduv. Se trezește dimineața doar pentru a merge să le predea studenților cursurile de lingvistică și a se întoarce acasă să le pregătească pe cele pentru a doua zi. Hai, din când în când e silit să se mai vadă și cu sora și cumnatul, ambii antipatici. Mai are plăcerea să asculte un disc de muzică clasică, mai ales dacă e o compoziție de Mendelssohn, dar tot în solitudine. Nu s-ar fi gândit în veci că ritualul respectat cu sfințenie ar putea fi mișcat în vreun fel, darămite răsturnat cu totul.

Și apoi a venit motanul, făcându-și cărare în viața lui Samuel în noaptea de Anul Nou, începută la fel de monoton ca oricare alta. După ce se convinge că nu poate scăpa de blănos cu niciun preț, îl botează Mishima, după numele autorului preferat. Nici nu ar fi putut să își închipuie cum întâmplarea jenantă urma să clintească șinele pentru a ajunge în calea… cunoașterii. Pentru a-i cunoaște pe vecinul-redactor Titus, filosoful (ușor țicnit) Valdemar, sau veterinara simpatică Meritxell, pentru a o recunoaște pe minunata Gabriela, dar, în special, pentru a se cunoaște pe sine. De la o lipsă totală de interacțiune cu lumea exterioară, Samuel ajunge să trăiască, pe deplin, efectul de fluture, în toată splendoarea lui.

Departe de a fi un roman siropos al amorului-clișeu, iubire cu „i” mic este imortalizarea în cuvinte a efectului de fluture, dar altfel. Printre ieșiri incomode din cotidian, potriviri deloc întâmplătoare și sclipiri de Satori, povestea singuraticului Samuel se află între confesiune și parabolă. Prin romanul de față, Francesc Miralles, autor spaniol premiat cu distincții naționale și recunoscut internațional, reușește să pună în lumină regăsirea sufletului, chiar și atunci când nu există nicio așteptare. Și totul a pornit de la motanul Mishima: musafirul intrat nepoftit în viața unui solitar rătăcit doar pentru a-i arăta direcția.

„Pisica are întotdeauna motivele ei, totul e să le pricepi.”

iubire cu „i” mic

Francesc Miralles

Editura Humanitas, București, 2017

Cum comentati?