Clipa

File din agenda sociologică a Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”

Autor: Clipa • Rubrica: Actualitatea • Ian 2018  Printează acest articol

Încă de la constituire, Fundația noastră a așezat în centrul preocupărilor sale două tematici fundamentale, profund înrădăcinate și dezrădăcinate deopotrivă, – civilizația rurală românească și țăranul român. Acestea au fost explorate atât din perspectiva studiilor empirice care și-au propus să testeze prezervarea civilizației rurale, riscurile și amenințările, dar și provocările contemporane care ne arată acum țăranul român sub un alt chip, cât și din perspectiva revitalizării programului de cercetare-acțiune la sate al Școlii Sociologice de la București, întrerupt fără drept de apel în 1947.

Prima direcție s-a materializat în elaborarea și publicarea a numeroase studii și cercetări sociologice, antropologice, etnografice, inițial în Revista Renașterea Civilizației Rurale Românești, lansată în 1999, și, ulterior, prin desfășurarea de campanii monografice la sate, continuată prin programul de publicații monografice al Fundației.

Cea de-a doua direcție a urmat cu astuție programul Școlii de la București prin reinițierea și organizarea unor proiecte și evenimente de larg interes pentru sate, precum: Sănătatea Țăranului Român, Bursele Studențești pentru studenți merituoși din mediul rural sau Târgul Ceramicii Populare Românești „Cocoșul de Hurez”. Tot la acest capitol, Festivalul Eco-Etno-Folk-Film (1999-2010) s-a remarcat pe plan național și mai ales internațional prin preeminența documentarului sociologic.

Dar, dintre toate, trei momente rămân memorabile. Primul dintre acestea marcheză semnarea Declarației de la Slătioara (4-5 septembrie 2006), sub înaltul patronaj al Consiliului Europei și al Comisiei Naționale UNESCO pentru România, care pozițona patrimoniul rural românesc în agenda europeană. Al doilea îl reprezintă organizarea a două ediții ale Universității Țărănești „Dimitrie Gusti” la Slătioara (mai 2008 și septembrie 2009), iar al treilea – organizarea Simpozionului Național „Actualitatea lui Dimitrie Gusti” (București, mai 2009).

Agenda sociologică a Fundației Naționale „Niște Țărani” nu este despre personalități și instituții, deși multe sunt cele care s-au alăturat de-a lungul timpului inițiativelor sale. Agenda sociologică a Fundației „Niște Țărani” este despre satul românesc și despre oamenii care au pornit de acolo și au refuzat să îl uite, chiar mai mult, sunt preocupați cotidian de viitorul său național și european. De aceea, dincolo de structurarea acestei agende pe cele patru dimensiuni ale vieții țărănești – așa cum au fost definite de D. Gusti – cultura muncii, cultura minţii, cultura sănătăţii şi cultura sufletului –, Fundația „Niște Țărani” a introdus în dezbatere o a cincea dimensiune – cultura şi educaţia pentru mediu în satul românesc. Astăzi, când Aniversarea Centenarului Marii Uniri obligă cu noblețe la întocmirea unui bilanț, gândurile noastre se îndreaptă unitar spre viitorul satului râmânesc, pentru agenduirea căruia cercetarea sociologică rămâne centrală, fără a uita ceea ce sociologia românească a deschis în trecut. Pentru că, deși își caută încă unitatea, sociologia românească este de o vârstă cu statul unitar român și au copilărit împreună.

Cum comentati?