Clipa

O frumoasă surpriză

Autor: Clipa • Rubrica: Actualitatea • Oct 2017  Printează acest articol

2016, vară de foc, după-amiaza la Slătioara sub munții Căpățânei. Un telefon al prietenului meu mai tânăr, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul nostru la Luxembourg, îmi anunță „în câteva minute o mare surpriză”.

Nu trec bine cele câteva minute și în cadrul ușii înalte a sufrageriei casei mele slătiorene statura unui septuagenar sportiv, provocator înfipt în viață.

– Tu ești?! întreb siderat – alt cuvânt nu găsesc.

Întind mâna pentru un salut bărbătesc dar el se transformă pentru amândoi într-o acoladă amicală ca și când abia săptămâna trecută ne despărțisem. Nu ne mai văzusem atât de aproape și firește nici nu discutasem, cu două excepții, de aproape patruzeci de ani. Excepțiile se petrecuseră, prima la premiera lui Richard al III-lea, pe scena din Sărindar, spectacol văzut de el apoi de încă trei ori la rând, a doua, la mijlocul lui decembrie 1989, la premiera recitalului de poezie al Vedetei Teatrului Mic, Valeria Seciu.

Îl prezint musafirilor mei aflați dinainte în sufragerie.

– Academician Nicolae Manolescu!

Au urmat două ore de calde amintiri prietenești râmnicene, scriitoricești și teatrale, mai ales privind solidaritatea lui cu Teatrul Mic. La sfârșit, în pridvorul casei, alte povești, alte amintiri și oferirea de către mine a celei de-a XV-a ediții, album de artă, a romanului Niște țărani.

Iată cum… „viața bate filmul”!

D.S.

P.S. Au urmat, firește, și alte întâlniri la Slătioara, tot vara trecută, și vara asta și o întâlnire tot de suflet cu prietenul nostru Lilian Zamfiroiu la Câineni, la aniversarea unui sfert de veac de la căsătoria ambasadorului.

Cum comentati?