Clipa

„Mona Lisa Nordului”, muza neanticipată

Autor: Gia Tudoran • Rubrica: Lecturi • Oct 2017  Printează acest articol

Gia Tudoran

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, oare cât de intens poate fi zbuciumul interior al Fetei cu cercel de perlă? Cu ochii mari înlăcrimați, buzele trandafirii întredeschise și o licărire de speranță captată într-o bijuterie prețioasă, tânăra surprinsă în capodopera lui Jan Vermeer van Delft duce o vizibilă povară tacită. Aproape că simți cum se chinuie să-și controleze respirația, să-și astâmpere emoția, să nu-și dea de gol truda. Nu poate vorbi, însă transmite prin profunzimea privirii. Dar dacă ar putea, ce poveste ar destăinui?

Ar putea fi o slujnică. Griet – o adolescentă smulsă din propriul cămin și împinsă în casa unor străini, nevoită să-și susțină întreaga familie la doar 17 ani. Noul ei stăpân ar putea fi însuși marele pictor baroc. Vermeer – un geniu metodic, dar totodată un soț și tată absent, permanent cufundat în actul artistic. Povestea s-ar desfășura în Olanda secolului al XVII-lea, în orașul natal al maestrului, Delft – un oraș viu dar pândit de ciumă, unde nu există alt statut social în afară de „înstărit” sau „sărman”.

Fata ar putea trăi într-o continuă tensiune, alimentată de o maturizare pretimpurie și îngreunată de gânduri neonorabile. Și-ar putea simți credința amenințată ori inocența testată, în timp ce-și descoperă calități nebănuite. S-ar putea îndrăgosti de atelierul pictorului sau de felul în care lumina e captată în lucrările sale. Poate o singură privire a maestrului ar fi de ajuns să declanșeze începutul sfârșitului.

„El închide în lumea lui femeile pe care le pictează. Iar acolo poți să te pierzi.” Poate.

Expresia fetei din tabloul lui Vermeer este „o masă de contradicții”, așa cum afirmă autoarea, Tracy Chevalier. Romanul inspirat din portretul supranumit „Mona Lisa Nordului” este un exercițiu de imaginație dus la rang de artă, un bildungsroman la fel de captivant ca tabloul omonim. Odată trăită povestea lui Griet, niciodată nu vei mai putea privi pictura la fel.

Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perlă

Editura Polirom, Iași, 2012

Cum comentati?