Clipa

Aniversare: Capital-ul lui Marx la 150 de ani

Autor: Dr. Mihaela Teodor • Rubrica: Cronică europeană • Oct 2017  Printează acest articol

Dr. Mihaela Teodor

În ultimii ani, revista Clipa a semnalat momente ale dezbaterii publice din mediul academic european privind oportunitatea recuperării critice a operei lui Marx. La 14 septembrie 1867, acum 150 de ani, era publicat primul volum din opera gânditorului german Karl Marx: Capitalul: critica economiei politice.

Teoriile marxiste și opera gânditorului german, în special Capital-ul, au început a fi recuperate odată cu criza bancara din 2008 când succesul sistemului capitalist a început a fi pus la îndoială. Specialiștii au scos în evidență importanța capitală a celor trei volume din Capital în înțelegerea sistemului capitalist și a crizelor acestuia. Astfel, au fost publicate numeroase volume de interpretare a Capital-ului sau biografii ale lui Marx, între care semnalăm: Eric Hobsbawm, (2010), Cum să schimbi lumea: despre Marx și marxism (How to Change the World. Tales of Marx and Marxism); Frederic Jameson, (2011), O reluare a Capital-ului: lectura volumului întâi (Representing Capital: A Reading of Volume One); Elmar Altvater, (2012), Redescoperind pe Marx (Marx neu entdecken); Terry Eagleton, (2012), De ce Marx avea dreptate? (Why Marx Was Right); David Harvey, (2010 și 2013), Un tovarăș pentru Capital-ul lui Marx (A Companion to Marx’s Capital, volumele 1 și 2); Michael Heinrich, (2012), O introducere în cele trei volume ale Capital-ului (An Introduction to the Three Volumes of Marx’s Capital, originalul publicat în germană în 2004); „Le Monde”, (2012), O viață, o operă. Karl Marx – Ireductibilul; Dan Alexandru Chiță. (2017), Teoria economică marxistă etc.

Sursa: germanhistorydocs.ghi-dc.org

În continuare ne propunem să trecem în revistă câteva dintre evenimentele pregătite în Europa sau America pentru a marca aniversarea celor 150 de ani. În Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, la 22 ianuarie 2017, a fost organizat seminarul Capital-ul lui Marx la 150 de ani (Marx’s Capital at 150 Years), lectori fiind Stephen Hammel, profesor de teorie marxistă la Universitatea Irvine, și Kevin B. Anderson, profesor la Universitatea Santa Barbara și autor al volumului Marx at The Margins: Nationalism, Ethnicity, and Non-Western Societies. Fragmente din lucrarea celui din urmă au fost publicate de Revista Clipa în Curente și idei în actualitatea europeană din martie 2014. Cei doi lectori au subliniat faptul că opera Capital rămâne principala analiză a capitalismului, critica marxistă asupra sistemului fiind încă actuală. Tot în SUA, în aprilie 2017, la Universitatea Hofstra din Hempstead, New York, a fost organizat un simpozion pe o temă de actualitate, David Harvey fiind printre lectori: Critica economiei politice a lui Karl Marx și criza globală astăzi. Comemorând cea de a 150-a aniversare de la publicarea Capital-ului (Karl Marx’s Critique of Political Economy and the Global Crisis Today. Commemorating the 150th Anniversary of the Publication of Capital). A urmat, în Canada la Toronto, în mai 2017, conferința internațională Capital-ul lui Marx după 150 de ani: critică și alternativă la capitalism (Marx’s Capital after 150 Years: Critique and Alternative to Capitalism).

În Europa, evenimentele aniversare au fost și continuă să fie organizate în Grecia, Marea Britanie și Germania. Încă din ianuarie, într-o coordonare dublă, greco-germană, a fost organizată, la Atena, conferința internațională Capital-ul la 150 de ani. Reflecții pentru secolul XXI (150 years Karl Marx’s Capital. Reflections for the 21st Century).

În iulie, Departamentul de Studii Europene și Internaționale al Colegiului Regal din Londra a organizat conferința internațională Capital 150. Capital-ul astăzi (Capital 150: Marx’s Capital Today). Concluziiile conferinței converg către sublinierea actualității criticii marxiene. Punctul de plecare al organizatorilor acestor evenimente este chiar faptul că teoriile din Capital sunt, în general, recunoscute ca fiind fundamentul oricărui efort de descifrare și analiză a sistemului capitalist și a crizelor sale succesive.

Sursa: kcl.ac.uk

În România, fără ca autorul să lege lansarea sa de aniversarea celor 150 de ani de la apariția volumului întâi din Capital, a apărut, în iunie 2017, un volum inedit de analiză critică a celor patru volume ale Capital-ului: Dan Alexandru Chița, Teoria economică marxistă, Editura Ars Docendi, 2017. Autorul, Dan Chiță (Dan Neumann), este doctor în Științe Politice la Facultatea de Științe Publice a Universității București și a publicat articole în reviste precum „CriticAtac”, „Argumente și Fapte”, „Cultura”, „Vatra” etc.

Nu am avut, deocamdată, răgazul să parcurg acest volum, dar recenziile subliniază intenția cărții „de a expune, clar și concis, unui public nefamiliarizat cu socialismul științific, sistemul marxist”, fiind o introducere „pentru oricine se aventurează pentru prima dată în lectura capodoperei economice marxiste” (vezi Vladimir Mitiev, Citindu-l pe Marx în București, 19 iunie 2017, accesibil on-line pe h). Ideea în jurul căreia este construită cartea sa, subliniată chiar de autor, coincide cu ce susțineam în semnalările editoriale din Revista Clipa: „Nu se poate înțelege istoria modernității capitaliste, a globalizării și a dezvoltării economice fără o cunoaștere a operei teoretice marxiste și a avatarurilor sale în istoria recentă a omenirii.” (Vladimir Mitiev, Citindu-l pe Marx în București, Baricada.org, 16 iunie 2017).

Chiar dacă nu facem decât să semnalăm câteva evenimente aniversare, nu puteam trece cu vederea acest moment important în actualitatea europeană: 150 de ani de la apariția primului volum din opera capitală a gândirii marxiene, care ne oferă cea mai cuprinzătoare analiză critică a capitalismului. Va urma, în 2018, aniversarea a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. La Berlin este deja anunțată organizarea unui Congres aniversar în mai 2018. Între timp vor avea loc alegerile federale din Germania și se va decide viitorul politic al Uniunii Europene.

Cum comentati?