Clipa

Criza modelului actual al dezvoltării. Care este statutul Europei?

Autor: Asist. univ. dr. Flavia Durach • Rubrica: Lecturi • Iul 2017  Printează acest articol

După zeci de ani în care s-a raportat aspirațional către Occident, mediul academic românesc începe să se impună la nivel internațional, prin publicații cu o tematică extrem de actuală. Aceste publicații ocupă în prezent un onorabil loc în sânul dezbaterilor europene de substanță.

Semnalăm în acest sens două apariții editoriale de excepție ale prof. univ. dr. Paul Dobrescu: versiunea în limba engleză a lucrării Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente, tradusă la Editura Cambridge Scholars (Marea Britanie) cu titlul The Century of the Emerging World. Development with a Vengeance și versiunea în limba franceză a cărții Crizele de după criză. O lume fără busolă și fără hegemon, apăruta la editura L’Harmattan (Franța) cu titlul Les crises post-crise. Un monde sans boussole ni hégémonie.

Les crises post-crise:

Un monde sans boussole ni hégémonie

Paul Dobrescu

Editions L’Harmattan, Paris, 2017

Tematic, ambele volume disecă cu o precizie chirurgicală subiectul dezvoltării, cu accent pe competiția permanentă dintre diversele modele de dezvoltare și cu prefigurarea lucidă a crizelor ce stau irumpă, dacă nu au făcut-o deja. Este de remarcat că aceste subiecte au fost prefigurate și în lucrarea Viclenia globalizării. Asaltul asupra puterii americane, de același autor, care a fot tradusă în limba franceză în 2015, sub titlul La ruse de la mondialisation. L’assault contre la puissance américaine (ed. L’Harmattan).

În The Century of the Emerging World. Development with a Vengeance, prof. Paul Dobrescu tratează in extenso competiția dintre modele de dezvoltare. Autorul argumentează că anii tumultuoși de ridicare a puterilor emergente corespund în același timp declinului puterilor economice tradiționale. În continuarea aceste idei se plasează cea de-a doua apariție editorială, Les crises post-crise. Un monde sans boussole ni hégémonie, care descrie „boala dezvoltării lente”, afecțiune reliefată de datele statistice, ce demonstrează că perioada de criză economică nu și-a consumat încă efectele. Continentul european, îmbătrânit și inaptat noilor tendințe, riscă să își diminueze ireversibil importanța.

The Century of the Emerging World:

Development with a Vengeance

Paul Dobrescu

Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne, 2017

Concluzia prin care dorim să încheiem această rubrică reflectă atașamentul plin de îngrijorare al autorului față de soarta Europei. Bătrânul continent trebuie să își redefinească raporturile cu emergenții, pentru a nu deveni o cantitate neglijabilă în logica mondială.

Cum comentati?