Clipa

„Cocoșul de Hurez” – ediția XLVII

Autor: Clipa • Rubrica: Magazin • Iul 2017  Printează acest articol

La început de iunie, când soarele încerca să îmbuneze cerul plumburiu, 130 meșteri ceramiști din toată țara s-au reunit pentru cea de-a 47-a ediție a Târgului ceramicii populare românești „Cocoșul de Hurez”, eveniment organizat de Primăria orașului Horezu, Vâlcea. Ca în fiecare an, Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște țărani” a acordat Marele Premiu celui mai talentat și mai merituos artist al lutului, prezent la această ediție cu o impresionantă colecție de ceramică tradițională vâlceană.

Reprezentanții juriului, fondatorul Fundației „Niște Țărani”, scriitorul Dinu Săraru, președintele de onoare al Fundației, Î.P.S. Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, conf. univ. dr. Corina Mihăescu și preotul Constantin Marian Rădulescu, membri ai Consiliului de Administrație „Niște Țărani”, și dr. Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea, după o aprofundată studiere a operelor maeștrilor olari, au încredințat Marele Premiu al acestei ediții domnului Eugen Pătru din Vlădești, Vâlcea.

Timp de trei zile (2-4 iunie), Satul de vacanță „Stejari” din Horezu a strălucit în culorile de pământ ale ceramicii românești și, în special, ale Ceramicii de Horezu și al meșteșugului olarilor, aflate în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO din anul 2012.

Cum comentati?