Clipa

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2017

Autor: Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu • Rubrica: Cronici, Muzică • Iul 2017  Printează acest articol

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu

Desfășurat în perioada  21-28  mai, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN) este cel mai important Festival din România dedicat creațiilor recente. Manifestarea ocupă deja un loc semnificativ în viața muzicală internațională. Ediția 2017 a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (director fondator academician Ștefan Niculescu, director artistic DHC prof. dr. Dan Dediu), cuprinde o suită variată de evenimente. Alături de nume ale compozitorilor români confirmați deja pe plan internațional, au reprezentat creația autohtonă și cei mai importanți artiști ai tinerei generații.

După cum explică directorul artistic, un festival este emanația unei concepții despre viață. SIMN este deja purtătoarea unui mesaj atitudinal și a câtorva idei centrale în contextul cultural actual. Semnificația festivalului este dată de o demarcație clară față de zona entertainment și de piața acesteia.

SIMN 2017 a venit cu concept declarat de către Dan Dediu, director artistic al Festivalului, ce a propus patru direcții tematice menite a transcende obișnuitul,  de eutopii, locuri ale Binelui, organizare ideală a omenirii, fără să țină seama de legile obiective de dezvoltare a societății. Cele patru eutopii tematice ce circumscriu întregul program al Săptămânii Internaționale sunt, după conceptul directorului artistic, următoarele:

1. Ulise – Dincolo de limitele culturii/ Beyond Tradition. Ulise este călătorul, pribeagul, migrantul perpetuu. El trebuie să găsească mereu noi idei, să experimenteze și să mizeze pe originalitate. Eutopia ULISE este deschisă spre aventură.

2. Gulliver – Dincolo de limitele istoriei/ Beyond Culture. Gulliver e criticul și ochiul istoriei. El înfruntă această realitate și deschide lumea posibilului. Eutopia Gulliver este deschisă spre lumi și povești virtuale.

3. Nirvana – Dincolo de limitele sinelui / Beyond Self. Nirvana e eutopia contopirii cu Universul. Dezmărginirea eului prin sacralitate și ritual se deschide înspre comuniune și mister.

4. Matrix – Dincolo de limitele naturii / Beyond Nature. Matrix e apostolul unei lumi postumane. El modulează făptura umană și o ridică la putere hi-tech. Sinergia bio-tehnologică se întinde de la improvizația liberă la algoritmul perfect. Eutopia Matrix este deschisă spre Apocalipsă.

Numărul mare de manifestări face imposibilă o derulare amănunțită a întregului program, precum și  menționarea în detaliu a realizatorilor, de la mari ansambluri vocal-simfonice, ansambluri simfonice și camerale, la formații camerale de variate dimensiuni, până la manifestări solistice instrumentale și vocale.

Cum comentati?