Clipa

Regăsire întru rătăcire

Autor: Gia Tudoran • Rubrica: Lecturi • Mar 2017  Printează acest articol

Gia Tudoran

„O noapte pe pământ m-a făcut să întrevăd veșnicia.” Uneori, doar de atât are nevoie sufletul pentru a se metamorfoza. Un vals cu moartea, un moment crucial, o noapte de foc. Dintr-o criză de identitate bine-ascunsă-n negura conștiinței, un patinaj tremurat pe muchia disperării poate aluneca în descoperirea spiritualității.

Asemenea lui Pascal, cum a mărturisit în Cugetările sale, Eric-Emmanuel Schmitt a parcurs Noaptea de foc, în care pierzania îl adulmeca, însă divinitatea l-a cuprins înaintea abandonului. Într-un vârtej de energie, lumină și flăcări metaforice, simplul muritor este binecuvântat cu o „Îmbrățișare… Îmbrățișare de foc”. Într-o rătăcire obscură de 28 de ani, Schmitt a trăit regăsirea absolută – a spiritului.

Odată cu Noaptea de foc, mult îndrăgitul scriitor francez, onorat cu mai bine de 20 de distincții și premii literare, ne dezvăluie o latură a sa mai puțin cunoscută. Dacă în volume precum Oscar și Tanti Roz sau Otrava iubirii ne-a cucerit cu o sensibilitate scriitoricească ieșită din comun, în romanul de față îl cunoaștem mai bine pe omul din spatele condeiului. Suntem privilegiați nu numai să asistăm la o relatare dureros de sinceră, dar și să înțelegem întreaga-i operă, în ansamblu, la un alt nivel.

Conturat cu intimitatea unei confesiuni și emoția retrăirii unui miracol, penultimul roman semnat de Eric-Emmanuel Schmitt ne oferă o abundență de perspective, în contextul unei expediții în neiertătoarea Sahara. De la dialoguri aprinse, cu credincioși și atei deopotrivă, și până la un monolog spectaculos în prag de cădere, Noaptea de foc va fi mereu resimțită, mereu retrăită, mereu regăsită, din măduvă până-n inimă. Și, paradoxal, abia la sfârșit de lectură, „Totul începe.”

Noaptea de foc

Eric-Emmanuel Schmitt

Editura Humanitas, București, 2017

Cum comentati?