Clipa

Scrisori de la mama

Autor: Ștefan Mitroi • Rubrica: Laborator Artistic • Mar 2017  Printează acest articol

poza-st-mitroi

Iar am primit o scrisoare de la mama. Cum o fi putând ea să-mi scrie de pe lumea cealaltă, nu știu! Sunt scrise chiar de mâna ei scrisorile pe care le primesc. Recunosc de la mii de ani lumină tot ce are legătură cu mâinile mamei. În primul rând, lumina are legătură cu ele. Îndeosebi lumina care intră noaptea pe fereastră și stă ore în șir la căpătâiul meu, prefăcându-se că-mi păzește somnul. Ea vine de fapt să-mi întrebe gândurile ce mai fac.

Bine, răspund ele. Dar dumneata?

Bine și eu, răspunde dumneaei. După care îmi ia inima la întrebări. Când se asigură că e în bună stare și inima, se mută la mâini, pe care doar le mângâie, dar altfel decât odinioară, când se putea folosi ea însăși de mâini pentru a mângâia, deși era încă de pe atunci tot un fel de lumină.

Apoi se îndreaptă spre picioare cu intenția de a-mi scoate ghimpii ce mi-au intrat în tălpi peste zi.

Sunt mulți, foarte mulți ani de când nu mai umblu desculț pe câmp și ea știe asta, dar vrea să fie sigură.

Rămâneți sănătoase, spune înainte să plece și, în timp ce spune asta, are grijă să le mai mângâie o dată pe toate. Adică și fruntea, și inima, și mâinile, și picioarele.

Așa se explică de ce mă trezesc eu în fiecare dimineață învelit în mângâieri. Acesta e felul în care știe mama să scrie, cu mângâieri, nu cu litere.

Cornelis Norbertus Gysbrechts, Quodlibet, 1675

M-am și mirat la început, aducându-mi aminte că pe lumea aceasta ea nu știa carte. Uite însă că pe lumea în care se află acum știe! Dar nu asta este uimitor, ci faptul că eu reușesc să deslușesc scrisorile ei. Insă numai în timp ce dorm. Ziua, cu ochii larg deschiși, sunt complet analfabet. D-asta nici nu păstrez mângâierile mamei doar pentru mine, le împart cu oamenii ce-mi ies în cale. Poate că lor nu le scriu mamele așa cum îmi scrie mama mie. Sau poate că ei uită pur și simplu să le deschidă scrisorile. Eu nu uit niciodată. Tot așa cum nu uit să răspund. Treaba aceasta o încredințez de fiecare dată inimii. Doar că inima, destul de ascultătoare, altminteri, mai varsă din senin câte-o lacrimă.

E de la ploaie, îi explic mamei în scrisoarea următoare. Au căzut câțiva stropi de ploaie pe foița de înserare pe care ți-am scris!

Adevărul e că de când s-a dus mama unde s-a dus, indiferent de vreme, plouă tot timpul pe pământ!

Cum comentati?