Clipa

Tudor Mușatescu: „Nu există incompatibilitate între intelectualitate și sport…”

Autor: Tiberiu Stama • Rubrica: Cronici, Sportul, act de cultură • Mar 2017  Printează acest articol

Tiberiu Stama

Poet, prozator și dramaturg, Tudor Mușatescu este îndeobște cunoscut și apreciat pentru o mult gustată comedie, Titanic Vals, care, deși poate să pară cam prea populară și simplistă, revine când și când în atenția unor instituții teatrale. Mi-am amintit de șarmantul scriitor când, în drum spre Câmpulung, am trecut și prin comuna sa natală, Mățău Muscel. Deși a intrat în lumea umbrelor de aproape cinci decenii – anul exact, 1970 – cei din Mățăul Muscelului nu l-au dat uitării; dimpotrivă, numele său este rostit cu simpatie și prețuire.

Tudor Mușatescu s-a situat printre scriitorii care n-au fost prea departe de lumea mirifică a sportului. Într-un interviu acordat „Rampei”, în primăvara anului 1935, scriitorul ținea să sublinieze: „Mă interesează sportul ca tot ce se petrece contemporan cu mine…”

Fără a fi vizat performanța a și practicat unele discipline sportive: „După împrejurări…”

Și ține să mai precizeze: „Mă bat câteodată în… duel și implicit fac puțină scrimă…”

Îmi amintesc – apropo de sportul mușchetarilor – că în 1964 a ținut să felicite federația de specialitate pentru strălucita victorie a floretistei Olga Orban, la Buenos Aires – campioană mondială! Și, nu oricum, ci după ce întrecuse – în turneul final – întreaga elită a floretei feminine, sportive din fosta Uniune Sovietică și Ungaria. Și, la fel s-a întâmplat și în 1968, după o altă memorabilă reușită a scrimei românești, cucerirea titlului de campioană olimpică, la Ciudad de Mexico, prin Ionel Drâmba, tot un exponent al elitei celei mai elegante „arme” din scrimă, floreta…

Tudor Mușatescu (1903-1970)

Continuându-și ideea, a ținut să completeze periplul său în sport: „Joc vara, la țară, interminabile partide de croquet, când n-am altele de bridge, la îndemână; iar la Sovata pescuiesc păstrăvi în Sebeș, asist la câte-o vânătoare, dar mai ales la mesele care îi urmează. Încalec gloabele când mă duc în excursii pe munți, conduc automobilul când șoferul mi se îmbată… În general «cunosc» toate sporturile, mondene și nemondene, și le practic pe toate, după dispoziție și împrejurări. Dar metodic, nu mă ocup de niciunul. Fac însă cu sfințenie mișcare în fiecare dimineață, câteva figuri de gimnastică suedeză.”

Tudor Mușatescu și-a mai amintit că: „pe vremuri, în timpul războiului (n.n. din anii 1916-1918), am fost înaintaș, extrem-stânga, în echipa de foot-ball a Liceului Refugiaților din Iași. Dar, pe atunci, când eram prinși că jucăm foot-ball, eram dați afară din școală… Și mărturisesc că plăcerii de a băga adversarilor un goal pe câmpul de instrucție de la cazarma Regimentului 7 de Roșiori i-am preferat plictiseala unei traduceri din Odele lui Horațiu…”

În raportul dintre intelectualitate și sport, Tudor Mușatescu a fost categoric: „Nu există! Socotesc că incompatibilitatea este o formulă de birou. Eu nu văd incompatibilitate, nicăieri. De ce n-aș putea fi profesor de sanscrită și în același timp half-centru în echipa națională? Incompatibilitatea – în acest caz –, poate fi numai temperamentală sau de conveniență socială.”

Întrebat dacă ar fi tentat să introducă în operele sale momente, scene, întâmplări sportive, scriitorul a răspuns: „În măsura în care din lucrările mele se va preta la aceasta, desigur. Nu m-a tentat însă niciodată, până acum, să scriu un roman sau o piesă de teatru exclusiv sportivă. Cu timpul însă… cine știe…”

Numai că destinul său a hotărât altfel: în 1970, la vârsta de 67 ani, când încă ar mai fi putut să-și facă cunoscut talentul, Tudor Mușatescu a părăsit scena vieții…

Cum comentati?