Clipa

Renașterea perspectivei

Autor: Gia Tudoran • Rubrica: Lecturi • Dec 2016  Printează acest articol

Gia Tudoran

Perla, unul dintre tablourile monumentale cu Sfânta Familie semnate de Rafael și găzduite de Muzeul Prado din Madrid, captează atenția unui student curios. Javier Sierra – un simplu student la jurnalism, pasionat de artă și istorie, care strălucește, totuși, prin sete de cunoaștere. În fața Perlei, lângă Javier, se află de mai bine de jumătate de oră un domn enigmatic, „care părea desprins de curând dintr-o pânză de Goya”. Doctorul Luis Fovel, maestrul învăluit în mister și lecții încă nerostite, rupe tăcerea dintre cei doi printr-o întrebare pe cât de neașteptată, pe atât de esențială: „Cunoști acea frază care spune că maestrul cel bun apare doar atunci când discipolul este pregătit?”.

Din acel moment, naratorul-personaj pășește bulversat într-o lume dincolo de tablouri. O lume a profețiilor, a spiritualității, a revelațiilor și a conștiinței, toate ascunse grandios în țesăturile pânzelor. Maestrul îl plimbă printre picturi fundamentale – de la Rafael sau Bosch până la Botticelli sau El Greco, „paznicii cheilor care deschideau Lumea de Dincolo” – și, subtil, îl înzestrează cu perspectiva necesară pentru a le înțelege pe deplin.

Javier pendulează amețitor între anii Renașterii și prezent, așa cum cititorul Maestrului de la Prado și picturilor profetice alunecă permanent între realitate și ficțiune. Dar ce se întâmplă când discipolul ajunge la dibăcia maestrului, la un pas de cunoașterea absolută? Cititorul, acest martor privilegiat, rămâne traumatizat. Nu va mai putea privi niciodată un tablou la fel.

Maestrul de la Prado și picturile profetice

Javier Sierra

Editura RAO, București, 2015

Cum comentati?